De selkirk rex

De matriarc van de Selkirk Rex is Miss DePesto. Ze werd geboren in Montana, USA in 1987, en was het enige kitten in het nest met een gekrulde vacht, haar broers en zussen en de moeder hadden een normale vacht. Ze werd naar de Perzische fokker Jeri Newman gebracht, die echt dol op haar was en met haar ging fokken. Miss DePesto werd gedekt door een zwarte Perzische kater, PhotoFinish van Deekay en ze bracht van hem zowel rechte als gekrulde kittens ter wereld, waaruit bleek dat deze nieuwe mutatie dominant was.

Jeri Newman besloot verder te fokken met deze nieuwe Rex-mutatie. Er was een nieuw ras ontstaan: de Selkirk Rex, om mee te kruisen gebruikte men naast Perzen, Amerikaanse korthaar katten, Exoten en Brits korthaar en Brits langhaar katten. Deze combinaties waren nog toegestaan tot 2015. In Nederland gebeurde dit het meest met Britten. Na 2015 gebeurde dit alleen nog met Briiten , met toestemming van het stamboek. De Selkirk Rex werd in 1994 erkend door de TICA en in 2000 door de CFA. Op het moment van schrijven (november 2016) zijn er al 3 generaties Selkirk rexen te bewonderen.

Beschrijving:
De Selkirk Rex is een vrij grote, gespierde kat. Het hoofd is rond met een uitgesproken snuit. De vacht is pluizig en gekruld, sommige mensen noemen het dier “de kat in schaapskleren”. De lichte afdaling, het donshaar en de ondervacht zijn het resultaat van een spontane mutatie, zegt men. De snorharen zijn gekruld maar zijn kwetsbaar (breekbaar) en breken snel door spelletjes etc. Kittens worden geboren met krullend haar. Je zult dit meteen zien omdat ze gekrulde snorharen hebben. Het verschil tussen kort en lang haar is in het begin niet erg goed te zien. Homozygote kittens (dat wil zeggen in dit geval fokzuiver voor krullen) noemt men vaak het uiterlijk van een buitenaards wezen, door de vage vacht (of zelfs kale plekken) en de iets verhoogde lichaamstemperatuur.
Heterozygote kortharen verliezen meestal hun krullen, waarschijnlijk  omdat ze vruchtbaar (hormonaal) worden. In rustperiodes, dus wanneer ze op de pil staan of gecastreerd zijn, komen de krullen terug. De eerste kat droeg het langhaargen, zodat lange en kortharige variaties ontwikkelde. Keurmeesters en publiek hebben een evenwichtige smaak: 50% is fan van kortharig en de andere 50% vindt de langharigen mooi! Keurmeesters kijken altijd naar het fenotype, dus het is handig om te weten dat een heterozygote  vacht iets minder gekruld is dan die van de homozygote neven en nichten. Naast gekrulde kittens worden kittens geboren in vele nesten zonder krullen: de zogenaamde Selkirk Straights. Deze kittens zijn verre van Brits. Straights mogen worden gefokt, maar op shows horen ze thuis in de categorie huiskatten. Vooral erg handig om het type te houden als je eenmaal een mooi type Selkirk hebt.

 

 Heterozygoot Selkirk Rex lang haar met krul:

Deze kittens  hebben een vollere vacht en lang haar. Tot hun 2e levensjaar verliezen ze regelmatig gedeeltelijk hun krulvacht. Castraten zullen ook zwaarder krullen vanwege de hormoonschommelingen dan bij open katten.

Heterozygoot Selkirk rex korthaar met krul:
Deze kittens zijn hetzelfde als het heterozygote langhaar, maar met de korte vacht. Als ze hun krullen verliezen, deels tot de leeftijd van 2 jaar, zal dit meer uitgesproken zijn dan bij de langhaar.
Ook met open katten zal deze krul aanzienlijk minder zijn, maar wel meer aanwezig op hun rug.

Selkirk Staight lang haar:
Raar maar waar … Van een hetero stel, die beide gekruld zijn, kun je straight kittens krijgen. Deze kittens hebben het krul-gen niet en worden daarom in sommige landen niet erkend. Zo worden ze op sommige shows niet gekeurd als ras maar als huiskat. Ze zijn echter zeer geschikt om het ras voort te zetten. Ze hebben een beetje het uiterlijk van een Brits langhaar, maar je ziet duidelijk verschillen wanneer je ze naast elkaar zet. Een Selkirk Straight mag niet terug gefokt worden naar de Brit !!

Selkirk Straight Shorthair:
Net als de langharige variant is er ook een kortharige Selkirk straight. Qua uiterlijk lijken ze erg op een Britse korthaar. Uit de combinatie van straight en heterozygoot komen kittens die straight en gekruld zijn. Als je een homozygoot als ouder zou gebruiken, krijg je alleen krullende kittens. Net als de langhaar mag deze kortharige variant niet terugkeren naar de Brit!

Homozygote selkirk rex lang haar:
Uit de combinatie van 2 heterozygoten kan ook een homozygoot komen. Deze kittens worden kort na hun geboorte geheel of gedeeltelijk kaal en deze vachtwisseling kan nog tot 2 jaar worden herhaald. Hun krul is dikker en voller en korter. Vaak is hun vacht minder vol dan een heterozygoot. Een homozygoot voldoet niet aan de standaard van een Selkirk rex omdat hun oren groter zijn en hun kop spitser is. Ze hebben ook niet de volle bouw. Ze geven ook altijd het krul gen door, dus alle kittens zullen krullen hebben, wat ze begeerd maakt bij fokkers.

Homozygote selkirk rex korthaar:
Net als bij de langhaar kan een homozygoot ook kortharig zijn. Dit hangt natuurlijk af van de vacht van de ouders. Hun vacht is sterker gekruld dan bij een heterozygoot, maar deze kunnen ook veranderen van vacht tot ze 2 jaar oudzijn.
Het fokken gebeurt met een heterozygoot of met een geautoriseerde kruising. (Het zou voor de rasstandaard niet goed zijn om 2 homozygoten te kruisen.) Hun kittens zullen altijd gekruld, heterozygoot of homozygoot zijn.

Karakter:
De Selkirk Rex is een vrolijke kat met een lief, zachtaardig en sympathiek karakter. Ze is geduldig, liefdevol en tolerant. De Selkirk Rexen zijn actieve katten die graag spelen en klimmen. Een goede krabpaal en voldoende speelgoed zijn daarom aan te raden. Ze houden van de menselijke samenleving. De relatie met metgezellen is uitstekend en met honden zijn ze ook goed. Vanwege hun soms wat rommelige uiterlijk en grappige, lieve ogen en hun grappen en grollen, maken ze hun baasjes vaak aan het lachen. Om te zien is het een echte knuffelbeer. De Selkrk is een ontspannen en rustige kat, ook zeer liefdevol.

Zorg:
Dit ras heeft een zacht aanvoelende vacht die bestaat uit niet-aflopende, losse krullen. Beide vachtsoorten (lang en kort)hebben relatief weinig verzorging nodig. 
Sommige mensen beweren dat borstelen / kammen uitgesloten is omdat je de krullen eruit zou trekken, maar dit is onzin. De krullen springen er weer in na een bad. Bij de korthaar is een keer per week poetsen voldoende. De vacht van lang haar moet worden gekamd om teken en vlooien (als de kat buiten komt) in de ondervacht te voorkomen. Ik kam alleen als er echt iets in de vacht zit en voor het moment.
Als de kat naar de show gaat, wordt de vacht gewassen. De vacht aan de lucht laten drogen en voila, de krul is weer terug. Als de kat bang is voor water hoeft wassen niet met water te gebeuren, een droogshampoo kan het ook goed doen. Als je de kat wilt wassen, doe dat dan ongeveer 3dgn  voor de showdag. Op deze manier kan de vacht op tijd herstellen. Een truc: om de krul te activeren, kan de vacht heel licht nat worden gemaakt met een speciale spray voordat de kat bij de keurmeester verschijnt. Daarna kunnen de krullen gekneed worden.

De rasstandaard:
Selkirk rex kenmerken 
Het dominante Rex-gen van de Selkirk zorgt ervoor dat de haren in aparte krullen worden gerangschikt. De krullen zijn het duidelijkst rond de nek, op de staart en op de buik. In de vacht van de Selkirk zijn alle haartypen aanwezig.
Land van herkomst: Wyoming (USA)
Kop: ronde brede kop met volle wangen, stevige kaken en een korte vierkante snijder. Van opzij gezien een afgerond voorhoofd, een duidelijke helling bij de neusbrug en een stevige kin met goed sluitende (6×6) tanden.
Oren: Middelgroot, ver uit elkaar geplaatst met spitse toppen.
Ogen: grote, ronde ogen, wijd uit elkaar. En bij voorkeur oranje van kleur.
Lichaam: korte, strakke nek. Lichaam is semi-cobby, hoekig met een brede borst. Rechte rug met een licht stijgende ruglijn. Door de stevige botstructuur is de kat zwaar.
Poten en voeten: Middelgrote poten met stevige botstructuur. Grote ronde voeten.
Staart: Matig lang, dik aan de basis, licht taps toelopend in een ronde punt.
Vachtstructuur: De Selkirk Rex heeft een volle, pluche-achtige, goed geplante zachte vacht. Alle haartypen zijn vertegenwoordigd. Het dekhaar kan een beetje stijver zijn. Kittens worden geboren met een gekrulde vacht maar met globaal 6 maanden verdwijnen de krullen uit de vacht. Van 8 tot 10 maanden ontwikkelt zich weer een gekrulde vacht. Dit is toegestaan tot 2 jaar. Kittens hebben daarom een typegoedkeuring. Vachtlengte: Bij de korthaar is het haar niet langer dan 2,5 cm, bij de langhaar tussen 2,5 en 5 cm. Bij de langhaar is het lang en golvend. Alle patronen, kleuren en markeringen zijn toegestaan, inclusief witte vlekken.

Volgens eigenaren van Selkirk Rex hebben de gecastreerde katten over het algemeen de beste vacht omdat ze niet onderhevig zijn aan hormonen en hormoonschommelingen.

Dan als laatste de opmerking dat Rexen meer oorsmeer en ooguitvloeisels hebben, dit betekend zeer regelmatig de oren schoonmaken met een nat wattenstaafje en de ogen met een watje met gekookt of zilverwater.

Breeding standard GCCF

Breeding standard CFA

Breeding standard TICA

Breeding standard FIFE

Breeding standard WCF

Breeding standard LOOF