Fokken

Fokken met

Het fokken met dit ras vergt wel wat kennis, aangezien dit een ras is met de erfenis van andere rassen in zich en dientengevolge getest en getest moet worden op erfelijke en andere afwijkingen die bij de diverse andere rassen vandaan komen.
 
De meest voorkomende kleur is nog steeds wildkleur en sorrel maar de ongewone kleuren winnen steeds meer terrein zodat ze op shows ook in de prijzen vallen, de waardering groeit dus en tja, met mijn kleuren tik en de 28 kleuren die er in totaal zijn red ik het wel voorlopig:-). Er bestaat ene kleuren schema zodat je precies kunt zien welke kleuren je krijgt als je met een bepaalde kleur en factoren fokt, zowel een kaart als een programma die verderop de site te vinden zijn.
 
De stambomen van de meeste somaby’s staan op eros, dit is de meest geavanceerde database voor dit ras en bijna iedereen kent deze en zet zijn katten erop. Zo kun je dus ook op zoek naar een geschikte kater want ja, met een kleine populatie valt het soms echt niet mee om een goede kater te vinden, zeker als je nog wat wensen hebt als drager van verdunning en sorrel bijvoorbeeld is het zoeken naar een speld in de spreekwoordelijke hooiberg. Eros kan daarbij een goed leidraad zijn en zeker via de social media als facebook kun je ook foto’s zien en vragen of een kater beschikbaar is, of er restricties op dekking cq kittens zitten, het karakter van de kater en of hij al voor nakomelingen heeft gezorgd. Een ervaren kater of poes is beter natuurlijk. Als een kater of een poes voor het eerst mag dekken of gedekt worden help ik vaak als het niet lukt. Ik pak een stoel en een kopje koffie en kijk waar het niet lukt, vaak zit een kater te hoog op de poes en dan moet je hem even in de goede richting zetten en dan lukt het meestal wel. Verder niet storen aub.
 

Tips en tricks

 • Zorg dat uw poes gezond is op het moment dat u haar laat dekken
 • Zorg dat u voldoende aandacht aan de geboorte en het nest kunt besteden en plan in die periode geen vakantie.
 • Ontworm uw poes voordat u haar een nestje laat krijgen
 • Zorg dat uw poes vrij van vlooien is
 • Uw poes minimaal anderhalf jaar oud is, alleen als een poesje echt om de 2 weken krols is laat ik haar eerder dekken ivm het ontwikkelen van littekenweefsel op de baarmoeder door het vele krols zijn en alleen als de ouders PL vrij zijn getest. Formulieren voor de PL test zijn te vinden op www.somaby.com.
 • Uw poes volledig geënt is tegen katten- en niesziekte
 • Uw poes een geldige test voor FIV en FELV heeft, doorgaans ga ik van 1 jaar geldigheidsduur uit met negatief geteste dieren
 • Uw poes vrij getest is voor Patella Luxatie, als een kat onder de 1.5 jaar PL1 krijgt is het alles waard om na de leeftijd van 1.5 jaar te laten hertesten, dit in verband met de groeihormonen in de diverse groeischijven
 • Zorg dat uw poes dmv een gentest getest is op PKdef, PRA en Bloedgroep B
 • Indien uw poes drager is voor PKdef en/of PRA, zorg dan dat de gekozen kater vrij is voor dit gen! Is het dier onverhoopt lijder, zie dan af van een nestje met dat dier. Kies om verder te gaan met de lijn altijd voor een vrij kitten
 • Indien uw poes drager is van bloedgroep B of bloedgroep B heeft, kunt u er natuurlijk wel mee fokken, maar houdt er wel rekening mee dat er zich consequenties kunnen voordoen tav de kittens. Daarom dit: heeft u de keuze tussen een dier mèt (gen voor) bloedgroep B kies dan voor het vrije dier om mee verder te gaan, als er toch een B-tje tussen zit kan het voorkomen dat dit kitten de eerste 48 uur een flesje moet krijgen, ik hou dat in  de gaten dmv een wattenstaafje de urine op de vangen…blijft dit geel kan het gewoon bij mama drinken en verkleurd het dat gaat het aan de fles

Zwangerschap en bevalling

Na 3.5 tot 4 weken na de dekking kun je vaak aan de tepels zien of de poes zwanger is, een ervaren fokker kan dit al merken na 2 weken als de poes veel slaapt en meer gaat eten, dat zijn de eerste tekenen, ook worden ze vaak aanhaliger en/of opvallend lief ineens. Vanaf 7 weken in de zwangerschap geef ik wat extra krachtvoer om de laatste 2, de zwaarste, weken goed door te komen zodat mamapoes fit kan beginnen aan het avontuur kittenskids.
 
Als de bevalling aanstaande is gaat mama poes op zoek naar een plekje om te werpen, de meeste katten vinden ene iets donkere rustige plek helemaal top, hier liggen ze het liefst op schoot en kijken met de weeën naar je alsof ze willen zeggen: we hebben afgesproken dat we samen zouden puffen. Ik frutsel er dan op de een of andere manier snel een kraamvrouwenmatje onder zodat mijn kleding en/of bank schoon blijft want van die vlekken word je echt niet blij. En als de persweeën eenmaal beginnen kun je geen kant meer op…hopelijk heb ik mama dan liefdevol op de bank naast me gekregen en ga ik haar igg tijdens de persweeën vertellen dat ze het goed doet en ze vast de mooiste baby’s gaat krijgen. Het horen van een rustig stemgeluid wat ze kennen neemt een hoop stress bij ze weg tijdens de uitdrijvingsfase, want dit is, net als bij ons heeeeeel zwaar!
 
Als de kittens er zijn en mama heeft weer rust gevonden geef ik altijd wat eten en water. Dan kan ze zelf bepalen wat ze wel of niet wil, ze zal niet zo snel van het nest afgaan dus lekker verwennen met aandacht en oohhss en aahhhwwwss is wel erg prettig voor mama poes. Als ze ook eenmaal bijgekomen is, meestal de volgende dag, haal ik de bebloede matjes/handdoeken en wat nog meer gebruikt is weg en krijgen ze ene lekker schoon bedje. Meestal heb ik het nest dan ook verhuist naar een mandje of doosje, iig iets wat makkelijk te sjouwen is want ’s nachts gaan ze mee naar boven want ja, we zouden dit samen doen toch!
 
Dan is het de eerst 4 weken heerlijk genieten van het spul, kijken hoe ze groeien en ontwikkelen en langzaam beginnen met hobbelen. Na 4 weken komen ze meestal wel al een klein stukje uit het nest en gaan langzamerhand de wereld verkennen. Dan ga ik zo langzamerhand de gordijnen opknopen en de plantenspuit vullen met water want dan gaat het lieve leven beginnen. Verkennen en heel veel leren tot ze een week of 12 zijn en d e vroege pubertijd zijn intrede begint te doen. Gelukkig gaan de meeste dan naar hun nieuwe personeel om daar verder de buurt te terroriseren :-).
 
Er staat op de diverse sites meer dan genoeg informatie over de details van de bevalling en waar je op moet letten, Deze komt naar mijn mening goed in de buurt.

 

Fokken met genetisch rood

Genetisch rood werkt anders dan de normale kleuren. Het rood gen is in dit ras gekruist, dit resulteert in een extra O (orange) gen op de chromosoom van mama. Dit zorgt er voor dat de kleuren sexe gelinkt zijn. Alleen mama, female heeft het gen immers. Qua gezondheid merkt je er niets van. je ziet het alleen aan de buitenkant. De katers krijgen de volle kleuren en de poesjes worden tortie. Als je een tortie weer terug fokt op een volle kleur verdwijnt het O gen weer ( is dus recessief) en krijgen die kittens weer de normale kleuren. E.e.a ligt natuurlijk ook aan de kleuren van de ouders en de vererving met verdunning en dragers van kleurgenen.
 
Hier kunt u een stukje lezen over hoe Quimauve bij ons kwam uit de Ticked.

Reacties zijn gesloten.