Onze nestjes

Als hobbyfokker probeer ik de nestjes zoveel mogelijk te plannen, uiteraard lukt dat met enige regelmaat niet want ja..dan heb je net geen mooie kater of juist een prachtige gevonden voor een van de meisjes en gaan ze van de pil af voor een nestje. Ik probeer iedere dame hier 1 nestje per jaar te geven maar met 6 dames heeft er ook wel een aantal een suprelorin implantaat of zitten zeker voor een half jaar aan de pil. Ik raad altijd perlutex aan, dit is de pil met de minste bijwerkingen bekend binnen onze fokkers. Tevens begeleid ik eventuele kittenkopers als ze een keer gelegenheidsfokker willen worden. Van aanschaf tot fysieke hulp en ik sta altijd met advies klaar of ze het nu leuk vinden of niet.  In 2019 is Perlutex uit de handel gehaald en vervangen door Medroxoral 5 mg. Over de suprelorin is ook wat commotie ontstaan na het overlijden van enkele katers, waaronder mijn eigen lieve schat Buddy, zodra er meer bekend is zal ik erover berichten natuurlijk. Geruchten doen de ronde dat het op de (bij)nieren werkt , ook wel logisch als je bedenkt dat mannen niet om kunnen gaan met schommelingen in de hormoonhuishouding. Tot deze theorie getest en getest en nog eens getest is weten we niets zeker.

Als de dames naar de kater zijn geweest en zwanger zijn geef ik ze vanaf de 7e week in de zwangerschap wat extra kracht/kittenvoer, dit omdat de laatste 2 weken nu eenmaal het snelst gaan qua groei en extra zwaar zijn voor de mama’s. alles moet immers ook gereed worden gemaakt voor het aanstaande moederschap in dat kleine lijf. Als de bevalling aanstaande is zoeken ze vaak hun eigen plekje op wat van tevoren uiteraard goed besnuffeld is en goedgekeurd. Meestal is dat iets anders dan de vele doosjes en knusse warme hoekjes en mandjes die ik neergezet heb natuurlijk. De dames willen ook graag dat ik erbij ben voor morele steun, dus ik moet het ook niet in mijn bolletje halen om tijdens een bevalling even een kop koffie te halen want ze lopen gewoon met half kitten eruit achter me aan. Dat was ik snel afgeleerd in ieder geval :-), nu zorg ik dus dat als de indalingsweeën beginnen ik alles klaar heb liggen, schoongemaakt met alcohol natuurlijk. Dit zijn meestal een plastic onderligger voor kraamvrouwen, deze zijn groter dan de puppytrainers, een vlijmscherp schaartje voor dwarse nageboortes (pas op met knippen dat je niet in een staartje knipt o.i.d., het gebeurd!!!) en voldoende koffie, leeswerk en ik zorg voor een lege blaas..pfff je moet wat over hebben voor je hobby zeggen ze dan, tot er persweeën zijn blijf ik in de buurt en als de persweeën komen ga ik naast de aanstaande mama zitten om haar bemoedigend toe te spreken. Poot in hand samen zuchten indien nodig. Dit werkt meestal erg positief en er zal snel een kitten geboren worden. Zo niet en mama ligt al een half uur te persen zonder dat er wat komt??? meteen de dierenarts bellen dat je eraan komt voor een keizersnede, alleen als het het eerste nestje en kitten betreft durf ik het langer af te wachten, tot uiterlijk 3 kwartier tot 50 minuten. Dan word ik zenuwachtig en ga ook bij een eerste keer mama de dierenarts bellen.

Als alles goed gaat en de kittens zijn er is het rust zien te vinden, de kittens regelmatig wegen om te kijken of het allemaal goed gaat en ze voldoende melk binnen krijgen. Een gezond kitten groeit zo’n beetje 10 gram op een dag, als het een keer 7 gram groeit niet meteen in paniek raken want wij hebben ook wel eens minder trek toch…alleen als het blijft afnemen zul je moeten flessen. Er zijn geweldige babymelken te koop en bij niet voldoende melk van mama worden ze hier ook absoluut groot mee. Wel de billetjes met een lauwwarm watjes poetsen zodat de kleintjes zich ontlasten want ja…wat erin komt moet er ook weer uit hè, het wordt wel eens vergeten en als je mazzel hebt doet mama het zelf maar sommige kittens hebben nu eenmaal geen mama meer en zul jij de egards moeten waarnemen:-).

Dan is het 3 a 4 weken alleen maar kijken hoe ze zich ontwikkelen en groeien en alles goed blijft gaan tot ze beginnen te lopen en te ontdekken. Als het hobbelen eenmaal een beetje gaat krijgen ze trek en beginnen te eten en ja daar hoort ook de kattenbaktraining bij. Meestal als het aanvalluh is in de keuken en je houdt ze na het eten even in de gaten tot ze gaan ‘zoeken’ naar een plekje om hun behoefte te doen en ze DAN op het bakje zet zijn ze binnen no time zindelijk. Kleine katjes hebben het zo snel door. Dan komt de tijd van het grote genieten. Ze klimmen tegen je broek aan om maar zo snel mogelijk bij het eten te komen. Is het zomer en heb je even geen broek aan??? ja jammer joh, ze klimmen evengoed wel…Ze proberen de gordijnen uit en leren traplopen. Tja, dan zijn ze vogelvrij natuurlijk. De kittens lopen hier vrij in huis rond dus raken aan alles gewend en af en toe moet je ook echt uitkijken waar je loopt want ja…zo’n staartje hangt/ligt maar in de weg.

Vanaf 4 weken ontvang ik kraamvisite, zo kan het nieuwe personeel kennis maken en ze ook een beetje volgen voordat ze alle prikjes en papieren hebben en verhuizen. Ik maak de mappen met stambomen, paspoortjes en handleiding voor voer etc. klaar. Als de stambomen met 10 weken binnen zijn ga ik het nieuwe personeel benaderen om de administratie af te handelen en om een afspraak te maken wanneer ik hun nieuwe pluisje kom brengen. ze zijn zoooo 12/13 weken, de tijd gaat zo snel.
Ik breng ze ook altijd, als ik zie waar ze terecht komen en dat mij een goed gevoel geeft dan kan ik het gemis loslaten, want missen doe ik ze hoor, je hebt toch een tijdje gezorgd voor die kleine leventjes dus naast de verzorging probeer ik ook zoveel mogelijk van ze te genieten…heerlijk, ze maken je dag vaak weer goed met allerlei gekke bokkensprongen en kromme ruggen. Soms is het beter dan tv zeg ik wel eens. 
Dit is natuurlijk even globaal zoals ik voor de kittens zorg, als ik tot in detail moet neer ga zetten wat we allemaal doen qua fokken en gezondheid en alles erop en eraan heb ik wel 3 sites nodig volgens mij. Vandaar dat ik altijd maar roep…bel of mail…ik ben de helpdesk van de cattery :-))))