Kittens

Op maandag 21 april 2018 zijn er 6 nebelung kittens geboren, mama en kitts maken het goed  😀 

10409441_683305901705199_5537372270755094900_n

De geboorte

Onze kittens worden vaak in en om de huiskamer geboren omdat mamapoes meestal ‘hulp’ vraagt bij de weeën. Ik ben altijd aan haar zijde als de geboorte daar is, of het nu morele support is of om een kitten in stuitligging te begeleiden en ik moet het ook echt niet in mijn hoofd halen om even koffie te halen want dan komen ze met weeën en al achter me aan, geen goed idee heb ik al vroeg geleerd. Dus als de geboorte zich aankondigt nestelt mama zich het liefst op schoot maar meestal weet ik mamapoes nog snel op een stapel klaarliggende handdoeken te leggen tegen de tijd dat de persweeën op gang zijn en ze daar voornamelijk mee bezig is. Als de geboorte vlot verloopt hoef ik alleen maar te supporten…ik zeg dan altijd dat ze een supermama is dat ze hele mooie kindjes krijgt…dat soort morele support horen ze hier graag en stelt mama gerust dat het allemaal zo hoort te gaan…indien nodig help ik een dwarsligger met de geboorte natuurlijk. Ook helpen de andere poezen in huis met het moederen, zo schattig om te zien. De ene poes wil graag bij me zijn terwijl de andere het liever zelf doet. Ik zorg altijd dat er een schoon schaartje klaar ligt om de nageboorte eventueel zelf te verwijderen en uiteraard houd ik de omgeving zo steriel mogelijk. Als de geboorte eenmaal op gang is met persweeën dan echt niet langer dan een half uur wachten met het bellen van de dierenarts als mama al zo lang ligt te persen en er komt maar niks. Dan ligt er echt een dwars of heeft mama niet genoeg perskracht en wordt het een keizersnede. Als er vruchtwater lekt houdt dan na de keizersnede in de gaten dat die kleine wat antibiotica krijgt als voorzorg op longontsteking. Het kan levensreddend zijn. Alleen bij ee  eerste bevalling kan het eerste kitten wat langer duren..die moet namelijk het pad effenen en krijg wat meer tijd…anders nooit!
 
 
 
collage kittens 1

Net geboren

 Na de geboorte is het altijd weer een paar dagen zoeken waar ze het beste en rustig ligt met het kroost, eenmaal gevonden (boven in een kast oid) blijft mama hier zeker 3 a 4 weken liggen tot de kittens groot genoeg zijn om te lopen en te ontdekken, vaak sleept mama ze naar beneden dan…voor mij het teken om wat vast voedsel te kopen en een klein kattenbakje neer te gaan zetten. Het proces van leren eten en zindelijk worden gaat voor 95% automatisch…soms zijn de kleintjes even de weg kwijt naar het bakje dus dan moet er even geholpen worden, en doe dat ook echt maar anders wordt de deurmat voor altijd als kattenbak aangezien. Heel belangrijk ook om een vaste plek voor het kattenbakje te hebben ivm de weg vinden, dan is het zoveel makkelijker en sneller om ze zindelijke te krijgen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
collage kittens2

Socialisatie

In de weken die volgen verkennen en ontdekken de kleine pluizenbolletjes het huis, ze leren zich te verdedigen en vertrouwen te krijgen in hun mensen. Ook een belangrijke les is dat grote mensen spullen niet altijd even geschikt zijn voor kleine katjes…als je dan toch perse die hete koffie wil proeven is dat meteen een mooi leermomentje dat je dus niet op de tafel moet/mag klimmen. Ook komen ze papa tegen, tja das toch wat anders dan al die mama’s want papa heeft niet zoveel met al die druktemakers en vind het wel best om zijn offspring van een afstandje te bekijken. De kittens mogen dus overal komen in huis, wel oppassen met giftige planten, loshangende koordjes van gordijnen etc. Somali loopt toch overal achter je aan dus je kan makkelijk een oogje in het zeil houden zo…als ik ga douchen moet natuurlijk de badkuip verkent worden en zitten er minstens 3 a 4 kittens voor de douche  te wachten tot ik klaar ben, ondertussen spelen in de badkuip, de rest komt er vanzelf bij altijd.
Ze gaan mee in de auto naar de dierenarts….das echt schrikken..de ontdekking dat ze niet alleen op de wereld zijn…grote enge harige monsters met grote roze lappen die uit hun bek hangen zijn echt niet leuk, en dan heb je nog die enge man die aankomt met spuiten en je pijn doen. Tja, enten en chippen hoort er nu eenmaal bij.
 
 
 
 
collage kittens 3

Naar het nieuwe personeel

Als de kittens 12 weken zijn en ze hun laatste enting goed hebben verdragen mogen ze naar hun nieuwe mandje, meestal in de weekenden en een beetje verspreid zodat mamapoes niet alle kinders tegelijk kwijt is. Dan is het ontwenningsproces wat makkelijker en zeker ook voor mij J, je hebt toch 3 maanden mogen genieten van die heerlijke knuffeltjes dus het wegbrengen naar hun nieuwe mandje is ook echt het kunnen loslaten voor mij, als ik weet dat ze goed terecht komen heb ik rust en dan maar hopen dat ze uitgroeien tot mooie lieve katten die een heel prettig leven hebben bij hun nieuwe mensen. De kittens nemen altijd een leuk cadeautje mee voor hun nieuwe mensen want ja…daar moeten ze voortaan zijn voor het eten en uiteraard zijn ze voorzien van hun stamboom en alle bijbehorende papieren. Er komt zelfs een handleiding bij met wat ik ze hier heb gevoerd, snacktijd etc. en ik raad altijd iedereen aan langzaam over te gaan naar hun eigen huishouden met voedselmerken zodat de darmpjes langzaam wennen aan het nieuw voedsel en ze geen diarree krijgen.
 
 
 
Verpleegsters-in-opleiding-Middelburg

Reacties zijn gesloten.