Welkom in onze cattery

Hoe het begon

Na jarenlang (vanaf 1985) gefokt te hebben met Heilige Birmanen had ik na een scheiding en een (fok)pauze een nieuwe liefde gevonden. De eerste foto van een Somali deed mij al smelten en na een lange speurtocht naar een kitten had ik wildkleur Lotje gevonden. Al snel was ik op zoek naar een maatje voor haar, aangezien er weinige passende katers voor haar waren in Nederland kwam fawn kater Buddy uit de voormalige DDR in beeld, we kwamen kijken en hebben hem meteen meegenomen. Helaas is deze mooie man veel te jong overleden maar heeft hij wel een aantal mooie nestjes verwekt. Uit een van deze nestje is blauwe Burberry gebleven en om het plaatje compleet te maken kwam daar de Engelse sorrel Whisper bij. Een heerlijk kwartet met alle 4 de normale kleuren. Aardig wat vers bloed in Nederland gebracht dus. En ik heb van tijd tot tijd een nestje met prachtige Somali kittens gehad in deze 4 kleuren. Regenboognestjes noemen ze dat…alle kleurtjes erin.

Maar toen? Je hebt naast de halflangharige Somali natuurlijk ook de kortharige Abessijn, aangezien ik een tik heb met kleurtjes en ik al 4 kleuren Somali had ging ik eens nadenken hoe dit aan te pakken…nu waren er nieuwe kleuren in opmars met een goede gezonde achtergrond, rood met verdunning crème en chocolate met verdunning lilac. Kijk, dat opende perspectief. Na wat zoeken en heel veel geduld en een cursus genetica kwam daar de genetisch rode Abessijn Guimauve in de picture. Deze diva kwam uit Genève en sprak uiteraard beschaafd Frans. Aangezien deze seksgelinkte kleuren genetisch anders vererven en ik niet zo’n fan ben van tortie katten hebben we als sluitstuk crème kater Mac uit de VS over laten komen. Een heerlijke knuffelkont, dus vers bloed en nieuwe kleuren in Nederland, ik ben een gelukkige fokker! Uit deze combinatie komen dus alleen volle kleuren rood en crème en samen hebben ze mooie kittens gegeven.

Ik ga nooit zoveel naar shows maar toen ik meer tijd had wilde ik zeker gaan proberen om mooie titels voor de Abessijnen te scoren, met de nieuwe kleurtjes ben je dat eigenlijk wel een beetje verplicht natuurlijk, zo krijgen deze kleuren ook weer meer bekendheid en uiteraard zijn Abessijnen de mooiste ter wereld dus kom maar op met die bekers ;-). Tja, en soms gebeuren dingen niet zonder reden, ik kreeg zomaar uit het niets een pm of ik eens wilde kijken naar een paar kittens waarvan de bezoekende dekkater eigenaar zweerde dat het een chocolate en een lilac was, en tja…ik ben van de kleurtjes natuurlijk dus ik zei: Tuurlijk, kom maar op met die kittens…van het chocolaatje was ik meteen zeker. Dit was idd een chocolaatje, van de lilac was ik minder zeker, kon ook een fawn zijn mi.

Maar goed, de fokker vertelde dat er een reden achter zat dat ze mij inschakelde aangezien de dekkatereigenaar nog wist dat ik tijden geleden eens bij haar geïnformeerd had naar een dekking van een lilac kater en ik dus waarschijnlijk wel interesse had, en ja daar had ze een punt natuurlijk. Als slagroom op het toetje bleek Seymour ook nog een heerlijk aanhankelijke vrijdoos te zijn, kopjes geven en gewoon de pootjes om je nek draperen, hoe lief is dat…dus ze mocht blijven! Het liefst had ik er natuurlijk nog een lilacje bij gewild om dit kleurenpalet ook compleet te maken maar dat is er nooit van gekomen.

2018: Er zijn 4 katten met de ex meegegaan dus na wat veranderingen en ook pensioneringen in de groep is de cattery wat kleiner geworden. Er zijn 2 katten herplaatst en er is een jong ras bijgekomen, de Selkirk Rex. Zo heb ik de mooie dame in blauw/wit gekocht in Belarus, een tortie meisje uit Polen en een prachtige chocolate tabby kater uit letland. Zo heb ik voldaan aan een belofte en in 2022 komt het laatste nestje van tortie Megan en dan stop ik met de Selkirk Rex. Het fokprogramma is dan klaar en is er tortie en tabby  toegevoegd aan de reeds bestaande kleuren in NL. Rest het Pika Blu programma nog wat ook opschiet met Eowyn en Valeska, de point Rus, en is er in 2019 mooie Devon Rex Iskra uit Oekraïne bijgekomen, origineel bedoelt om mrs. Bouclé gezelschap te houden maar het duurde heel erg lang voor er een Devon Rex beschikbaar was die ik mooi vond. Mr Soko..de choc tabby SKR kater kwam ervoor in de plaats… is inmiddels verhuist naar België waar hij de nieuwe genen ook heeft verspreid. Hij is daarna gepensioneerd en leeft nu als God in België met een andere castraat. Maar niet zonder een paar prachtige kinders te hebben gemaakt. En dat was het doel van SKR.

En na 35 jaar als fokker heb ik mezelf een cadeautje gedaan, de prachtig mooie Pakabe, een Savannah F1 die ik altijd al zooo graag wilde. Helaas zijn ze steriel omdat deze 1e generatie katten hybride zijn maar hij is zo mooi en lief… echt heel apart. Helaas werd Pakabe vriendjes met Valeska en dat vond ze heel leuk maar dat wilde stoeien he…niet te doen met een F1, oplossing was een andere grote kat erbij en dat werd MC Beaudine uit Rusland. En gelukkig pakte deze gok goed uit want inmiddels kan Pakabe echt goed spelen met de grote Maine Coon en laat hij Valeska tenminste heel.

In 2022 bestaat de groep nog uit 7 katten, de meeste somaby’s zijn of oud of al overleden en er komen ook geen katten meer bij. Tijd om aan mijn eigen pensioen te gaan denken :-).

Een impressie