Rus/Nebelung

Gildenhuys’ Lords & Ladies is een Nebelung cattery, onder één dak met de Van Het Gildenhuys cattery voor Abessijnen en Somali.

Lavender

Lavender

Lavender

Lavender (“Leffie”) is ons Nebelung meisje. Ze komt oorspronkelijk uit Duitsland.

Tijdens een show in 2013 werd ik benaderd door Damian en Claudia…een Duitse fokker van Russisch Blauw en Nebelung. Ik had al een heel gesprek gehad over opvoeden, voer en leefomstandigheden en kennelijk vonden ze dat wel oké want aan het eind van de show kwam Claudia vertellen dat ze had gehoord dat mijn Lotje zwanger was en of ik eventueel geïnteresseerd zou zijn in een ruil. Dat was een verassing, ik had me wel eens verdiept in dit ras maar toen was er nog maar 1 fokker in heel NL en had ik nog een ft baan dus daar ben ik niet verder mee gegaan en zijn we uiteindelijk gevallen voor de somali en de rest, dus daar moest ik even over nadenken. Thuisgekomen ben ik het net op gedoken en er bleken inmiddels veel meer mensen bezig te zijn met Nebelung, altijd prettig als je een kater nodig hebt natuurlijk en na het maken van afspraken is Nimbati’s Lavender bij ons komen wonen.
Haar vader en moeder hebben beide geweldige titels behaald in de show wereld dus ze gaat zeker mee als ik met de Somaby’s te showen ga, ben erg benieuwd wat de keurmeesters van haar gaan vinden. Ons ruilmeisje, wildkleur Ildiko doet het ook goed in Duitsland gelukkig. De rassen hebben wel wat van elkaar weg, Lavender is net een grijze Somali vind ik..maar wel met andere karaktertrekken, dat dan weer wel. Het meest belangrijke is toch wel dat we gek zijn op haar en ze zich thuis voelt in de groep. 😉
 

Doelstelling

Lord Lianthorn als kitten

Lord Lianthorn als kitten

Voor dit ras kan ik ook nog heel wat goeds doen hoop ik. De fokkers met Russisch Blauw en Nebelung katten richten zich nog erg op controle en strakke contracten waar ik geloof dat het open gooien van de genenpoel het ras kan verbeteren en verbreden. Ik heb een kater aangehouden uit mijn eerste nestje van Lavender en de Fransman Illiam des Cosmopolitan die zonder restricties mag dekken. Wel moet een poesje aan de basis beginselen voldoen natuurlijk. Goed gezond, geen familie, eigen ras en een verantwoorde fokker zijn wel de minimale eisen die ik stel aan een dekking. Deze kater, Gildenhuys’ Lord Lianthorn leeft bij mijn dochter Manon als uitzetadres waar hij na een paar dekkingen eigendom wordt van mijn dochter. Zo kunnen de genen van deze lijn toch uitgezet worden in Nederland. En hopelijk in de toekomst wat betekenen in NL
 

Geschiedenis van de Nebelung

Siegfried of Nebelheim, de eerste Nebelung

In 1981 werd een zwervende zwarte huispoes door ene familie Hruza in Denver Colorado liefderijk opgenomen. Na korte tijd werden er twee zwarte kittens uit deze poes geboren. De zoon van de bekende kattenfokster Cora Cobb, kreeg een poesje uit dit nestje. Het werd een mooie zwarte poes met een glanzende zwarte vacht. Ze werd gepaard aan een Blauwe Rus en er werden zes kittens geboren in de kleuren zwart en blauw. Toen Cora Cobb het nestje bekeek, ontdekte ze dat één van de blauwe kittens langharig was. Het was een katertje, ze nam hem mee en ze noemde hem Siegfried. Het volgende nest van dezelfde combinatie leverde een langharig blauw poesje -Brunhilde- op. Ook dit kitten ging naar Cora Cobb. Uit de combinatie Siegfried x Brunhilde werden op 25 augustus 1986 drie halflangharige blauwe kittens geboren. Daarna vroeg ze de TICA het nieuwe ras te mogen promoten. Ze noemde het ras Nebelung, omdat ze die naam goed vond passen bij het uiterlijk van de dieren. Ze zei: “De nevelkleurige vacht omgeeft het lichaam als een stralenkrans”. Maar Siegfried, Brunhilde en Nebelung verwijzen natuurlijk ook naar een opera van Richard Wagner. De geneticus van de TICA, dr. Solveig Pfluger hielp haar met het opzetten van een fokprogramma en samen schreven ze de rasstandaard. In september 1987 werd die standaard door de TICA aanvaard.
 
Kathedraal van Archangelsk

Kathedraal van Archangelsk

Ook doen verhalen de ronde dat er simpelweg een langhaargen in de russisch blauwe katten is geslopen voor ze door de Engelsen uit de havenstad Archangelsk geëxporteerd werden naar Londen en vandaar weer uitgekruist waardoor het langhaar gen af en toe naar boven kwam. dit zelfde geldt voor de Blue Pointjes die ik liefkozend Pika Blu heb gedoopt, tot voor kort kwam deze variatie als een doembeeld bij fokkers van de blauwe katten naar boven en werden deze kittens letterlijk en figuurlijk onder het tapijt geschoven. iets wat in mijn ogen anno 2014 echt niet meer kan. Toen dus bij de Nederlandse cattery van Valentina Verbeek, cattery Ladoga, de eerste blue point nebelung werd geboren en ze mijn hulp vroeg bij de erkenning van deze kleur ben ik aan de slag gegaan. Tot nu toe is de erkenning een punt van discussie maar deze katten krijgen nu iig een normale stamboom bij de ……. zodat er gewoon mee gefokt kan worden en de kittens zoals het een volwaardige raskat betaamd een
Pika Blu

Pika Blu

volwaardige stamboom krijgen. Momenteel is er een kitten koper van Valentina bezig om een setje te vormen met een mooie point kater uit Rusland. Dus wie weet hebben we binnenkort de eerste echte Pika Blu kittens in Nl, een wereldprimeur!!! Tegenwoordig zijn de witte en zwarte RB katten al aangemeld als New Trait bij Tica dus de opmars is niet meer te stoppen . dit tot ergenis  van de vele strikte blauw fokkers, die ook zeer zeker in staat moeten gesteld worden om alleen maar blauw te blijven fokken, En simpele gentest op het langhaargen of het colorpointgen (het CS-gen) is afdoende om te weten met welke kater of poes je juist wel of niet moet fokken. Dit komt de genenpoel en diversiteit in het ras alleen maar ten goede.
 

 

Aartsengel Michael

Aartsengel Michael

De opera van Richard Wagner

 
inspireerde schrijver J.R.R. Tolkien weer tot de
Lord of the Rings trilogie, vanwaar ik weer op de elfennamen kwam voor de mistwezens die uiteraard ook vast onder bescherming staan vaan aartsengel Michael uit de kerk in Archangelsk in Rusland, dit maakt voor mij het cirkeltje weer rond en zal ik dus alle kittens een elfennaam meegeven in het stamboek.
 
 
 
 
 
De rasstandaard vindt u hier!  Tot nu toe is de blue point (Pika Blu) niet erkend dus niet opgenomen in de standaard!
 
 
1002597_1387440674830616_897908456_nEen enkele keer verschijnen er Nebelungen op Europese Shows. De Nebelung moet er wat lichaamsbouw en kopvorm hetzelfde uitzien als een blauwe Rus. Maar dan met een dichte, halflange,glanzende vacht. Die vacht is middellang op het lichaam en manifesteert zich langer vanaf het schoudergebied naar de staart.Op de staart is de beharing langer. De textuur van de vacht is zacht  en zgn.”dubbel”. De kleur is blauw en doorgekleurd tot op de huid met een zachte, schitterende glans. Silvertipping is gewenst maar niet vereist.
De FNK heeft de Nebelung erkent met CAC status.
 
 
 

Nebelung versus blauwe Rus

Russisch Blauw en Pika Blu

Russisch Blauw en Pika Blu

De laatste tijd zijn er enige fokkers en liefhebbers van de Nebelung, die  de Nebelung als een zelfstandig ras –zonder connectie met de blauwe Rus –willen beschouwen. Dit zou betekenen dat men een Nebelung niet meer met een blauwe Rus mag kruisen. Maar dat men alleen maar Nebelung x Nebelung mag fokken. Omdat de Nebelung maar een heel klein ras vormt zou de genenpool in slechts enkele generaties wel heel erg beperkt worden. Met alle –gezondheids – problemen die bij een grote verwantschap kunnen optreden.Volgens mij komt dat het mooie ras niet ten goede. Bovendien moet men als men wel eens een uitstapje naar de blauwe Rus zou wilen maken daarvoor toestemming vragen aan de stamboekcommissie, omdat men in dat geval twee rassen gaat kruisen.Maar omdat de blauwe Rus en de Nebelung tot dezelfde rasgroep behoren is die toestemming niet nodig.
 
Nebelung fokkers
Wereldwijd zijn er niet erg veel fokkers: Download de lijst (2014) 
 We doen ons best om er meer bij te krijgen door oa shows te bezoeken en media-aandacht vragen. Zo ben ik al ene keer in Beestengeluk te zien geweest met de 2 blauwe meisjes, een blauwe somali en een blauwe nebelung, erg leuke ervaring!
 
 
Wat zijn toegestane combinaties? Hoe komen de kittens er dan uit te zien?
Toegestane kruisingen/fokkingen zijn de onderstande combinaties:
Nebelung x Nebelung Nebelung x Russisch Blauw Nebelung x Russisch Blauw Variant (ook wel genoemd kortharige Nebelung)
Russisch Blauw Variant (oftewel kortharige Nebelung) is een Russisch Blauw (dus met kort haar) die het lange haar gen draagt.
Fok resultaten (deze tabel gebruikt de statistieken van Mendel):
Ouder 1

Ouder 2

Nebelung Russisch Blauw Variant Russisch Blauw
Nebelung 100% Nebelung 50% Nebelung 50% Russisch Blauw Variant 100% Russisch Blauw Variant
Russisch Blauw Variant 50% Nebelung 50% Russisch Blauw Variant 25% Nebelung 50% Russisch Blauw Variant* 25% Russisch Blauw* 50% Russisch Blauw Variant* 50% Russisch Blauw*
Russisch Blauw 100% Russisch Blauw Variant 50% Russisch Blauw Variant* 50% Russisch Blauw* 100% Russisch Blauw
* Alleen een DNA test kan bepalen of een kitten Russisch Blauw of Russisch Blauw Variant is.  Er is visueel geen verschil. 
 
 
 leffie-world-map
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Reacties zijn gesloten.