Devon Rex

Devon Rex

Geschiedenis Devon Rex
In 1960 vond men in het Engelse Graafschap Devonschire een kat met een krullende vacht in de buurt van een oude tinmijn nabij Buckfastleigh in Devon. Een jonge schildpad-met-witte zwerfkat, die werd verzorgd door een dame uit de buurt, paarde met deze kat – achteraf bezien waren ze  waarschijnlijk verwant – en bracht een kitten ter wereld met een gekrulde vacht. De dame ontfermde zich over dit kitten en noemde het Kirlee. Tien jaar eerder was in Cornwall ook een dergelijke kat aangetroffen, de eerste Cornish Rex. De nieuw gevonden kat en zijn nakomelingen werden aanvankelijk dan ook gekruist met Cornish Rexen, omdat men dacht dat het om een identieke vachtmutatie ging. Al gauw bleek het om een ander soort krullende vacht te gaan en besloot men de tweede vachtmutatie separaat door te fokken en deze te noemen naar het gebied van oorsprong. De gen-mutatie die de krullen in de vacht van de Devon Rex geeft, is een andere dan het gen dat de krullen van de Cornish en de German Rex
veroorzaakt. Het type van de allereerste Devon Rex, een zwarte kater met de naam Kirlee, was erg apart en werd gekenmerkt door een grappig, koboldachtig kopje en een gematigd elegant lichaam. Deze kat vertegenwoordigde het gewenste rasbeeld. Met behulp van vele andere kattenrassen en huiskatten werd de Devon Rex als ras opgebouwd. 

Foundation katten
De eerste bekende Rex was de German Rex. Al in 1946 werd er een waargenomen; het was een wilde kat die bij een ziekenhuis in Oost-Berlijn rondhing. Pas in 1951 werd de German Rex door fokkers “geadopteerd”, een jaar nadat de eerste Cornish Rex werd geboren uit een boerenkat. Deze jonge kat uit Cornwall werd Kallibunker genoemd en zijn eigenaar nam contact op met een bekende kattenfokster en konijnenliefhebster, die zich ook voor genetica interesseerde. Door terugkruisen ontstonden er nog meer Rex-katten en het bleek dat de mutatie recessief was, dat wil zeggen dat je altijd een Cornish Rex met een Cornish Rex moet kruisen om gekrulde kittens te krijgen. In 1957 werden twee afstammelingen van Kallibunker naar de VS gestuurd, om daar als basis te dienen voor het Rex-ras. Aangespoord door de publiciteit die aan de Cornish Rex werd gegeven, nam de eigenares van Kirlee contact op met de fokster die betrokken was bij het Cornish Rex-programma. De eigenares van Kirlee werd overgehaald afstand te doen van het katje zodat het kon worden opgenomen in de Cornish Rex-foklijnen. Tot de verbazing van de fokkers kwamen uit de verschillende kruisingen geen kittens met een gekrulde vacht voort, en pas toen realiseerde men zich dat de twee lijnen niet-verwante mutaties vertegenwoordigden, die door twee verschillende fokprogramma’s verder zouden moeten worden uitgebouwd. De vacht van de Devon Rex bleek een natuurlijke mutatie, maar tegen die tijd waren er al verschillende nesten van kruiselings gefokte kittens geboren, zodat er testkruisingen moesten worden uitgevoerd om te ontdekken welke Rex-genen ze precies droegen. Op dat moment werd ook besloten om selectief te fokken om tot twee verschillende lichaamstypen te komen, waarbij de unieke vorm van de kop van de Devon Rex was gebaseerd op de kop van Kirlee.

Karakter Devon Rex
De Devon is een intelligente kat met een zachtaardig, aanhankelijk karakter. Hij is zeer op mensen gericht, en kan er moeilijk tegen om alleen te zijn. Het liefst heeft hij de hele dag mensen om zich heen. Ze zijn erg nieuwsgierig en willen overal bij betrokken worden. Omdat ze zo intelligent zijn en zo gericht op hun verzorgers kunnen deze katten allerlei kunstjes leren, zoals apporteren van propjes papier en het lopen aan een tuigje. Devon Rexen gaan gewoonlijk goed om met andere katten, maar ook met honden kunnen de meeste het prima vinden. Omdat ze amper verharen, zijn ze voor veel mensen ideale huisdieren.

Uiterlijk Devon Rex
De Devon Rex is een vrij kleine kat met een slank, stevig gespierd lichaam. De borst is breed en de slanke poten zijn lang in verhouding tot het lichaam, De achterpoten zijn altijd langer dan de voorpoten. De voetjes zijn klein en ovaal en de lange dunne staart loopt spits toe. Op een slanke hals staat een wigvormige kop met brede jukbeenderen, een sterke kin en een korte snuit. De neus vertoont een duidelijke stop en het voorhoofd buigt terug naar de platte schedel. De grote oren zijn tamelijk laag geplaatst. Ze hebben een brede basis en lopen taps toe in een afgeronde punt. De grote amandelvormige ogen zijn wijd uit elkaar geplaatst en staan schuin in de schedel. De kleuren van de Devon rex mogen elke denkbare kleur hebben. De vacht is bijzonder kort en zijdeachtig en ligt strak tegen het lijf aan in korte golven. Ze voelen heerlijk warm aan omdat de haren zo kort zijn. Alle kleuren en combinaties zijn mogelijk. De Rex met een Siamese aftekening heeft de niet-officiële naam: Si-rex. De folklore wil dat de Rex niet verhaart en hypoallergeen is (geen allergie veroorzaakt). Feitelijk verharen ze net als elk ander levend wezen met haar. De vacht moet vernieuwd worden. Omdat de haren kort en fijn zijn, zijn ze wel vaak moeilijk te zien op de bank of kleding. Toch is een Devon Rex niet altijd geschikt voor mensen met een allergie. Katten allergieën worden gewoonlijk veroorzaakt door proteïnen die zich in de huidklieren bevinden. Wanneer katten zich likken verspreiden zij deze proteïnen door de vacht, en kunnen in de lucht terecht komen.

Show
Op show heeft mijn Iskra al hoge ogen gegooid als kitten en ze heeft inmiddels haar eerst CAC te pakken. En als het mogelijk is neem ik haar altijd mee want ze vind alle aandacht best leuk. Ik vind namelijk dat een mooie titel ook een stukje kwaliteit aangeeft van je katten en toekomstige kittens. Voor potentiële kopers is al haar testwerk en stamboom inzichtelijk uiteraard. Ze is getest op alle voorkomende ziektes van het ras en is gelukkig geslaagd met een 10

Hieronder kunt u de beschrijving downloaden

Een impressie