Selkirk Rex

De Selkirk RexIMG_1709

De stammoeder van de Selkirk Rex is Miss DePesto. Zij werd geboren in 1987 in Montana, USA, en was het enige kitten in het nest met een gekrulde vacht, haar nestbroertjes en zusjes en ook hun moeder hadden allemaal een normale gladharige vacht. Zij kwam terecht bij de Perzen-fokster Jeri Newman, die haar zo bijzonder vond dat zij met haar ging fokken. Miss DePesto werd gepaard aan een zwarte Perzische kater en zij kreeg van hem zowel gladharige als gekrulde kittens, waaruit bleek dat deze vachtmutatie dominant vererft. Jeri Newman besloot verder te fokken met deze nieuwe Rex mutatie. Een nieuw ras was ontstaan: de Selkirk Rex, als uitkruispartners is naast Perzen gebruik gemaakt van American Shorthair katten, Exotics en Brits korthaar en Brits langhaar katten. Deze combinaties waren nog toegestaan tot 2015. In Nederland werd dat het meeste gedaan met Britten. Daarna moest het ras op zichzelf voortbestaan. De Selkirk Rex is in 1994 als ras erkend door de TICA en in 2000 door de CFA. Ten tijde van dit schrijven (november 2016) zijn er al 3e generatie Selkirk rexen te bewonderen.

Omschrijving:

De Selkirk Rex is een vrij grote, gespierde kat. Het hoofd is rond met een uitgesproken snoet.  De vacht is pluizig en gekruld, sommige mensen noemen het dier daarom “de kat in schaapskleding”. De lichte glooiende dek-, donsharen en ondervacht zijn het resultaat van een spontane mutatie, wordt gezegd. De snorharen zijn gekruld, maar zijn kwetsbaar (broos) en breken nogal eens af door spel en stoeipartijen. Kittens worden krulharig geboren. Je ziet dit meteen, want ze hebben namelijk ook gekrulde snorharen. Het verschil kort- en langhaar is in het begin niet zo goed te zien. Homozygote kittens (dat wil in dit geval zeggen: fokzuiver voor krullen) herken je vaak aan het uiterlijk van een buitenaards wezentje, de karige vacht (of zelfs kale plekken) en de ietwat verhoogde temperatuur.

Heterozygote kortharen verliezen gewoonlijk grotendeels hun krullen, waarschijnlijk/omdat ze vruchtbaar worden.  In rustperiodes, dus als ze aan de pil of gecastreerd zijn, komen de krullen weer terug. De eerste kat droeg een langhaar gen, waardoor de lang – en korthaar variaties zijn ontwikkeld. Keurmeesters en het publiek hebben een evenwichtige smaak: 50% vindt de kortharige en de andere 50% vindt de langharige mooier! Ikzelf vermeld altijd even dat onze Mrs.Boucle een heterozygoot type is. Keurmeesters bekijken altijd het fenotype dus is het handig om te weten dat  haar vacht iets minder krult dan de homozygote neefjes en nichtjes. Naast gekrulde kittens worden in veel nesten ook kittens geboren zonder krul: de zogenaamde Selkirk Straights. Deze kittens hebben veel weg van Britten. Met straights mag worden gefokt, maar op shows behoren ze in de huiskattencategorie. Vooral heel handig om hey type te bewaren als je eenmaal een mooi type Selkirk hebt

De 6 variëteiten van een Selkirk Rex:

Mrs. boucle

Mrs. boucle

Heterozygoot Selkirk Rex langhaar krul:

Deze poezen en katers hebben een vollere vacht en lang haar. Tot hun 2de levensjaar verliezen zij regelmatig gedeeltelijk hun krulvacht. Castraten zullen ook harder krullen wegens de hormoonschommelingen bij open poezen en katers.

Heterozygoot Selkirk rex korthaar krul:

Deze poezen en katers zijn hetzelfde als de heterozygoot langhaar maar dan met de korte vacht. Indien zij hun krul verliezen, gedeeltelijk tot de leeftijd van 2jaar, zal dit sterker opvallen dan bij een langhaar.

Ook bij open poezen en katers zal deze krul aanzienlijk minder zijn maar meer op hun rug.

Selkirk Straight langhaar:

Raar maar waar… Uit een heterozygoot koppel, die beiden krul zijn, kan er een straightje uitkomen.
Deze poezen en katers bezitten het krul-gen niet en worden daarom in sommige landen niet erkend. Dus worden ze op sommige shows niet gekeurd als ras.
Ze zijn wel geschikt om het ras verder te zetten.
Ze hebben een beetje het uiterlijk van een brits langhaar maar je ziet duidelijk verschillen als je hen naast elkaar zet.
Een selkirk straight mag niet teruggaan naar de brittenfok!!

Selkirk Straight Korthaar:

Net zoals er langhaar-variant bestaat, is er ook een kortharige Selkirk straight. Van uiterlijk lijken ze heel erg op een brits korthaar. Uit de combinatie van straight en heterozygoot komen kittens die straight en krul zijn. Indien je een homozygoot als dekkater zou gebruiken, krijg je dan weer alleen krulkittens. Net als de langhaar mag deze kortharige variant niet terug naar de brittenfok!

Homozygoot selkirk rex langhaar:

Uit de combinatie van 2 heterozygoten, kan ook een homozygoot komen. Deze kittens worden gedeeltelijk of volledig kaal, kort na hun geboorte en deze vachtwisseling kan zich nog herhalen tot een leeftijd van 2jaar. Hun krul is meer dikker en voller en staat korter bij elkaar. Vaak is hun vacht wel minder vol dan een heterozygoot. Een homozygoot voldoet niet aan de ras standaard van een Selkirk rex omdat hun oren groter zijn en hun kop wat spitser. Ze zijn ook niet zulke volle types van bouw. Ze geven ook steeds het krullen-gen door, dus zullen alle kittens krul zijn wat hun begeert maakt bij fokkers.

Homozygoot selkirk rex korthaar:

Net zoals bij de langhaar, kan een homozygoot ook kortharig zijn. Dit hangt uiteraard af van de vacht van de ouders. Hun vacht is sterker gekruld dan bij een heterozygoot maar ook deze kunnen van vacht wisselen tot een leeftijd van 2 jaar.

Fokken wordt gedaan met een heterozygoot of met een toegelaten kruising. Het zou niet goed zijn voor de ras standaard en gezondheid om 2 homozygoten te kruisen. Hun kittens zullen steeds een krul hebben, heterozygoot of homozygoot zijnde.

Met dank aan Cattery Nisha’s Wonderland voor het samenstellen van de variëteiten.

Karakter:

Ze is zoooooo zacht

Ze is zoooooo zacht

De Selkirk Rex is een vrolijke kat met een lief, zachtaardig en sympathiek karakter. Ze is geduldig, liefdevol en verdraagzaam. De Selkirk Rexen zijn actieve katten die van spelen en klimmen houden. Een flinke krabpaal en voldoende speelgoed is daarom raadzaam. Ze houden van menselijk gezelschap. De omgang met soortgenoten is uitstekend en ook met honden gaan ze goed om. Vanwege hun soms wat rommelige uiterlijk en grappige, lieve oogopslag en hun grappen en grollen maken ze hun eigenaren vaak aan het lachen. Om te zien is het een echte knuffelbeer. De Selkrk is een ontspannen en rustige kat, heel tolerant ook.

Verzorging:

Dit ras heeft een zacht aanvoelende vacht die bestaat uit niet klittende, losvallende krullen. Beide vachtvariëteiten hebben betrekkelijk weinig vachtverzorging nodig. In tegenstelling tot de Devon- en Cornish Rexkatten verhaart de Selkirk Rex normaal.

Sommige mensen beweren dat borstelen/kammen uit den boze is omdat je de krullen eruit zou trekken, maar dit is onzin. De krullen springen er na de “poetsbeurt” zo weer in. Bij de korthaar is éénmaal per week borstelen voldoende. De vacht van een langhaar moet worden gekamd om klitten in de ondervacht te voorkomen. Ikzelf kam alleen als er echt iets in de vacht zit en voor de gewenning zo af en toe.

Wanneer de kat naar de show gaat, zal de vacht gewassen kunnen worden. Zelf ben ik anti-wassen… Voor een Selkirk Rex vind ik het totaal overbodig. Is de kat vies (kan het me nauwelijks voorstellen, want de kat poetst zichzelf uitvoerig), dan zou ik kiezen voor een plaatselijke behandeling. Dit hoeft niet persé met water, een droogshampoo kan ook goed werk doen. Wil je de kat wél aan een wasbeurt onderwerpen, doe dit dan ongeveer een week voor de tentoonstellingsdag. Zo kan de vacht zich op tijd herstellen. Een trucje: om de krul te activeren kan de vacht, voordat de kat bij de keurmeester moet verschijnen, met een plantenspuit of speciale spray heel lichtjes vochtig gemaakt worden. De krullen kun je er daarna met de hand in kneden.

 

De rasstandaard:

wachten op de keuring

wachten op de keuring

En ze was al heel relaxed, beetje bang nog maar dat ging de tweede show al een stuk beter....

En ze was al heel relaxed, beetje bang nog maar dat ging de tweede show al een stuk beter….

Selkirk Rex raskenmerken

Het dominante Rex-gen van de Selkirk zorgt ervoor dat de haren in losse afzonderlijke krullen zijn gerangschikt. Rondom de nek, op de staart en op de buik zijn de krullen het meest duidelijk. In de vacht van de Selkirk zijn alle haarsoorten aanwezig.

Land van herkomst: Wyoming (USA)

Kop: Ronde brede kop met volle wangen, stevige kaken en een kort ,vierkant snuitje. Van opzij gezien een afgerond voorhoofd, een duidelijke glooiing bij de neusbrug en een stevige kin met een goed sluitend gebit.

Oren: Middelgroot, wijd uit elkaar geplaatst met vrij puntige toppen.

Ogen: Grote, ronde ogen, wijd uit elkaar geplaatst. En het liefst oranje van kleur.

Lichaam: Korte stevige nek. Lichaam is semi-cobby, hoekig met een brede borst. Rechte rug met een licht opgaande ruglijn. Door de stevige beenderstructuur is de kat zwaar.

Poten en voeten: Middellange poten met stevige beenderstructuur. Grote ronde voeten.

Staart: Matig lang, dik aan de basis, iets taps uitlopend in een afgeronde punt.

Vachtstructuur:

Eerste show meteen U1 BIV en BIS

Eerste show meteen U1 BIV en BIS

De Selkirk Rex heeft een volle, plucheachtige, dicht ingeplante zachte vacht. Alle haarsoorten zijn vertegenwoordigd. De dekharen kunnen wat stugger zijn. Kittens worden met een gekrulde vacht geboren, maar met 6 maanden verdwijnen de krullen uit de vacht. Vanaf 8-10 maanden ontwikkelt zich weer een gekrulde vacht. Dit is toegestaan tot een leeftijd van 2 jaar. Kittens worden daarom op type gekeurd. Vachtlengte: bij de korthaar is het haar niet langer dan 2,5 cm, bij de langhaar tussen de 2,5 en 5 cm. Bij de langhaar is het lang en golvend. Alle patronen, kleuren en aftekeningen zijn toegestaan, ook witte vlekken.

Volgens Selkirk Rex-eigenaren hebben de gecastreerde katten over het algemeen de beste vachten, omdat deze niet onderhevig zijn aan hormonen en hormoonschommelingen.

De vererving van deze kleuren met wit wordt uitgelegd in de pigment parade, vertaald in het Nederlands door Astrid Straver, maakt het lezen een stuk makkelijker. PigmentParade

Reageren is niet mogelijk